Bezoek aan Clara Marcelli (Marche)

Door Pieter-Dirk Roeleveld op 15-08-2014

Deze zomer brachten wij een bezoek aan de Marche (Italië). Eerder reeds hebben wij verslag uitgebracht van Podere Santa Lucia (Monte San Vito) en Cantina Cavalieri (Matelica). Deze keer een impressie van ons bezoek aan Azienda Agricola Biologica Clara Marcelli (Castorano), nabij Ascoli Piceno.

De leiding van dit bedrijf is in handen van Emanuele en Daniele Colletta. Twee jonge dertigers die het domein – 14 hectare groot - van hun moeders kant hebben geërfd. Tot voor kort (2005) werden alle wijnen aan lokale coöperaties geleverd, maar daar kwam met de overname direct een einde aan. Beide broers streven ernaar om met veel passie en toewijding de lokale trots zoveel mogelijk te behouden in de wijnen. Een goed voorbeeld daarvan is de Pecorino. De naam van deze druif is afgeleid van het woord pecora, wat schaap betekent. Het schijnt dat deze druif een geliefde snack was en is voor schapen. De druif is jarenlang uit de gratie geweest vanwege de te geringe opbrengsten en de grote kans op ziekten. Pas eind jaren 90 werd de druif herontdekt en sinds begin van deze eeuw door veel producenten weer aangeplant. In Nederland is deze druif niet of nauwelijks bekend bij het brede publiek. Hoogtijd voor een kennismaking….!

Een uitgebreide fotoreportage treft u aan op: https://www.facebook.com/winesartisan