Restaurant Floc Den Haag genomineerd tot “Fijnste Franse restaurant van Nederland 2018”

Door Pieter-Dirk Roeleveld op 11-10-2018

Het magazine “Leven in Frankrijk” verkiest ieder jaar de beste bistro’s, brasseries en andere adressen in Nederland waar je fantastisch en écht Frans kunt eten. Het proefpanel is daarbij niet specifiek op zoek naar top zaken met een Michelinster, maar naar sfeervolle adressen voor een fijn avondje (l)even in Frankrijk. Ook lezers konden weer stemmen voor de publieksprijs.

Restaurant Floc Den Haag

Op basis van alle inzendingen via de website van Leven in Frankrijk heeft de jury een lijst van 10 genomineerden samengesteld. Onder de genomineerden is ook Restaurant Floc in Den Haag gekozen. Op de wijnkaart van dit typisch Franse restaurant, staan diverse wijnen uit het assortiment van Wijnimport Scheveningen op de wijnkaart vermeld, waarbij het accent ligt op wijnen afkomstig uit de regio Sud-Ouest: Aramis Blanc, Aramis Rouge, AOC Cahors en AOC Marcillac.

Floc de Gascogne

De jury van “Leven in Frankrijk” noemt restaurant Floc een “chic en toch gezellig, knus, modern ingericht restaurant in Den Haag met een bijzonder gastvrije bediening. De naam komt van de Floc de Gascogne, een bekend aperitief in de Sud-Ouest. Eigenaar Rutger van Loon heeft jarenlang in Frankrijk gewerkt. Nederlandse escargots, gebakken met knoflook en ansjovis, heerlijk. Of een ‘burger Landaise’, hamburger van eend, met truffeldressing en foie gras. 

In de wijnkaart ligt de nadruk duidelijk op de Sud-Ouest, maar er staan ook uitstekende wijnen uit ‘Frankrijk’ (de Bourgogne of de Loire, bijvoorbeeld) op. Goed geprijsd en centraal gelegen in de gezellige Prinsestraat.”

Beste huiswijn van Den Haag

Het is niet de eerste keer dat Floc een fraaie persrecensie krijgt. In 2016 ontving het restaurant uit handen van Jan van Lissum van de Wine & Food Association de award voor “Beste Huiswijn van Den Haag” in de categorie Eetcafe | Brasserie | Restaurant. Het betrof de AOC Côtes du Rhône van Domaine La Bastide Saint Dominqiue. Deze biologische wijn, gemaakt van Grenache en Syrah, is eveneens afkomstig uit het assortiment van Wijnimport Scheveningen.

De jury

  • Tom Kellerhuis, hoofdredacteur van HP/de Tijd en (culinair) journalist met een koksbuis.
  • Alain Caron, Franse chef-kok, televisiekok en presentator van het programma Binnenste-Buiten, auteur van culinaire boeken en eigenaar van restaurant Café Caron in Amsterdam.
  • Mara Grimm, culinair journalist en auteur van kookboeken, woont parttime in Parijs.
  • Cathelijne van Vliet, hoofdredacteur van Leven in Frankrijk, zij woonde en werkte veertien jaar in Frankrijk.

Overige genomineerde restaurants:

  • Au coin des bons enfants (Maastricht)
  • Bistrot le Canard (Utrecht)
  • Bouchon du Centre (Amsterdam)
  • De Klepel (Amsterdam)
  • Ferdinand’s (Dordrecht)
  • FG Bistro (Rotterdam)
  • Le bistrot deux la Place (Den Haag)
  • Le Hollandais (Amsterdam)
  • Rijsel (Amsterdam)