• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

De Grote Hamersma 2018: 19 wijnen geselecteerd - tijdelijk 10% korting!

Door Artisan Wines op 28-10-2017

Dit weekend (28 oktober) is de nieuwe editie van De Grote Hamersma (2018) gepubliceerd. Voor een importeur altijd een spannend moment om naar uit te kijken. Welke wijnen zijn er geselecteerd en welke rapportcijfers zijn er afgegeven? 

In De Grote Hamersma 2018 zijn maar liefst 19 wijnen van Artisan Wines geselecteerd. Het rapportcijfers is minimaal een 8, zes wijnen scoren een 9- en vier wijnen zelfs een 9... Met een gemiddelde score van een 8,7 scoren de wijnen van Artisan Wines bijzonder goed. Bovendien zijn vier wijnen nog eens aangeduid als 'STERWIJN'. Genoeg reden dus voor een feestje en daarom profiteert u t/m 11 november van 10% korting op de geselecteerde wijnen. U dient hiervoor de volgende kortingscode te gebruiken: DGH2018 

Onderstaand een overzicht van de geselecteerde wijnen met de daarbij behorende recensie in De Grote Hamersma 2018. Overzicht gesorteerd op prijs van laag naar hoog.

Witte wijnen:

Soave DOC “Mito” 2016 – Azienda Agricola Monte Tondo, Veneto
Druif: garganega
Score DGH 2018: 9- 
“Geen vondst meer, want nu al voor de vierde keer op jaar verbazingwekkend. Voor de prijs van een fles flets-fluffy supermarkt-Soave eentje waar de citrusvonken vanaf springen. Sappig en vrolijk. Wat meer perzik en meloen in deze editie. Goed hoor. Want beter.”

Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico “Romita” 2016 – Podere Santa Lucia, Marche
Druif: verdicchio
Score DGH 2018: 9- 
“Opvallend: Verdicchio stelt zelden teleur. Zelfs de bijzonder voordelige supermarktuitvoeringen niet. Dit is het betere werk. Niet alleen omdat het domein in conversie is tot biologisch overigens. Met deze verse 2016-oogst hebben we te maken met een klassiek voorbeeld van een goede Classico. Mineraal wit fruit. Amandelvorming. Opverende bitters. Zuren met een wittepepertransportfunctie.”

Silvaner Gutswein Trocken 2015 – Weingut Porzelt, Pfalz (biologisch)
Druif: silvaner
Score DGH 2018: 8
“Het Klingenmünster houdt het sehr trocken. Kraakstrak wit fruit, intrinsieke zuurmotivatie, niets dan lof voor de lofbeweging. Porzelt korzelt zonder streng te worden. Schonend sap.” 

Blanc de Noir Gutswein Trocken 2016 – Weingut Porzelt, Pfalz (biologisch)
Druif: pinot noir (spätburgunder), pinot meunier (schwarzriesling)
Score DGH 2018: 8+
“Wit van blauwe druiven. Blanc de Noir. Heeft weleens de neiging om wat wee te worden. Blijft bij Porzelt achterwege. Prikkende meloen. Priemende appel. Amandelafscheid. Kittig sap.”

Custoza Superiore DOC “Elianto” 2014 – Azienda Agricola Menegotti, Veneto
Druif: cortese, garganega
Score DGH 2018: 9- (Sterwijn)
“Aan de ene kant zachte peer met perzik en rijpe meloen met passievrucht, milde zuren en mandarijnenzoet. Aan de andere kant mineraalstrak en gletsjerglijend. Aan de kant: het wit van de uitlopers van Alpen komt eraan. Prachtwijn.”

Greco di Tufo DOCG “Serum” 2015 – Azienda Agricola I Capitani, Campania
Druif: greco
Score DGH 2018: 9
“Ciriaco Cefalo. Wijnmaker. Hij van huis uit. Maar zijn voorouders niet. Deze kochten in de 19e eeuw dit domein om wat anders om handen te hebben dan muren. Metselaars waren het, en goede. Ter plekke kende men hen als capitani, kapiteins, de Zuid-Italiaanse duiding voor capomastri, meestermestelaars. Een droge mond was hun dientengevolge niet vreemd. Maar de permanente staat van dorst kon gelest worden. Met rosso’s (zie ook hun Bosco Faiano) en met bianco’s. Zoals deze uitstekende Greco di Tufo. Lest niet slechts de dorst. Het is een serum tegen witchagrijn. Nectar met nectarine. Ananasschaduw. Perziken op de tweede rij. Duidelijke mintduw. Bitterbeleving. Prachtig in zijn sap hangend. Lichte zuren verbinden als fijn voegwerk.”

AOC Anjou blanc “Ivoire” 2015 – Château Soucherie, Loire
Druif: chenin blanc
Score DGH 2018: 9
“Let op: er verschijnt steeds meer Chenin Blanc ten tonele. Uit Zuid-Afrika, waar-ie tot nationale druif is gebombardeerd. Slachtoffers bij die operatie: onschuldige budgetwijnkopers in de supermarkt. De Loire – hier vertegenwoordigd met Château Soucherie – heeft echter de rechten die het verst teruggaan. Oudst bekende naam ter plekke: Plant d’Anjou. En kijk aan, waar zijn we nu? En het domein in kwestie houdt de eer hoog. Al met een eerdere oogst door de Nederlandse Wine and Food Association in samenwerking met de brancheorganisatie InterLoire geselecteerd ter promotie van de regio. En door het blad Perswijn beschouderklopt vanwege ‘zeer goed’. DGH 2018 durft bijna niet achter te blijven na zoveel steunbetuigingen van de autoriteiten. Wil dat ook helemaal niet. Want dit wit zorgt nu precies voor die eigenzinnige verademingen tussen al die plichtmatige confectie-Chardonnays en saai-Sauvignons. Met name die fascinerende zuren zorgen voor ophef. Pleitbezorgers voor een strakke fi nale na een breed uitwaaierend smaakpalet met rijpe peer, suikermeloen, appelfl apjeszoet, karamelcrème en amandelen. Ten tonele ermee.”

Verdicchio di Matelica DOC Gegè 2014 – Azienda Agricola Cavalieri, Marche (biologisch)
Druif: verdicchio
Score DGH 2018: 9-
“Oude stokken. Eigen gisten plus een spontane vergisting. Niet filteren. Appelsap van goudrenetten. In zout ingelegde citroen. Peperig gemberzoet. Komt stevig binnen. Klinkt goed door. Krachtsap. Heavy Matelica.”

Riesling Vom Roten Schiefer 2015 – Weingut Clemens Busch, Mosel (bio-dynamisch)
Druif: riesling
Score DGH 2018: 9 (sterwijn)
“Biopioniers zijn het. Clemens en Rita Busch wijngaardenieren al sinds 1986 met respect voor het milieu in de Mosel. Geen kunstmest, geen herbiciden en pesticiden. En zoals er slowfood bestaat, doen de Buschjes welbeschouwd aan slow wine. Door het strikte gebruik van natuurlijke gisten nemen de gistingstijden soms meer dan een jaar in beslag. Maar deze slow wine van de ‘Busch vines’ is het wachten waard. Mineraal en bijna teer droog. Compact wit fruit. Kalkig. Rokerigheid. Tintelende zuren. Gelaagder – in hoeverre dat nog kan – dan de 2014 die vorig jaar ter beoordeling kwam. De 2015-oogst staat nu eenmaal bekend als ‘bijna ideaal’. Zo blijft er altijd nog wat om naar uit te kijken: op naar het ideale jaar. Misschien kan ik daar het inzendlustrum mee vieren: dan verschijnt Clemens Busch met deze wijn voor de vijfde keer op de proeftafel.”

Rode wijnen:

Bardolino Classico DOC 2016 – Azienda Agricola Menegotti, Veneto
Druif: corvina, rondinella, molinara
Score DGH 2018: 8,5
“Bardolino, het vrolijkste rood van alle Italiaanse wijnen. De knipoger. De humorist. De lachebek. Twee jaar op rij de 2014 geproefd. Nu in één keer een sprongetje gemaakt naar 2016. Is een wijn die zelf ook lekker springerig is. Dartelkersen. Tuimelbessen. Fluitekruid. Trappelzuren. Koeler drinken dan de 16 graden die het achteretiket adviseert.”

AOC Cahors “Silice” 2015 – Château Les Croisille, Sud-Ouest (biologisch)
Druif: malbec
Score DGH 2018: 8,5
“Rood met vertrouwd Cahors-houvast. Donkerte, interessante rafelrandjes, schaduwtafereeltjes, gravuregedachten, bramenstruiken, natuurpruimen, ophaaltjes en wat schuurpapier. Extra fijn, maar toch. Daarom wellicht wat milder dan de 2014 die ik vorig jaar proefde.”

Barbera d’Alba DOC “Laura” 2015 – Ferdinando Principiano, Piëmonte (bio-dynamisch, vin naturel)
Druif: barbera
Score DGH 2018: 8,5
“Ha, daar hebben we de Barbera van Ferdinando Principiano weer. Die proef ik immer met plezier. 2011 al een feestje, al was het geen groot jaar voor het noorden. Ook 2013 was niet jippiedepippie maar dat vormde geen belemmering voor Ferdinando Principiano. Die overigens beter Ferdinando Principale had kunnen heten. Is namelijk ten principale tegen kunstmest, herbiciden en pesticiden. Verbouwt daarom zijn barbera-druiven biodynamisch. Is ten principale tegen het gebruik van gecultiveerde gisten en gebruikt dientengevolge wijngaard- en druiveneigen. En is ten principale tegen filteren. Omdat dit het pure karakter van de wijn aantast. En daar ben ik allemaal ten principale niet op tegen als zo iemand er ook in de praktijk lekkere wijn van maakt. Want kijk aan: 2015. Topjaar. Zodoende een dartele, vrolijke, eerlijke, heerlijke, besjeszure, doordrinkbare, hoogglans kersen klaterende, levenslustige Barbera. En op de een of andere manier ook echt eentje om Laura te heten.”

AOC Côtes du Rhône “Jules Rochebonne” 2014 – Domaine La Bastide Saint Dominique, Rhône (biologisch)
Druif: syrah, grenache
Score DGH 2018: 8,5
“Laatste oogst die ik proefde: 2013. Toen nog niet officieel biologisch. Nu wel. Puik materiaal van een groot maar serieus werkend familiedomein. En wat heeft Jules te bieden met zijn bio-diploma opzak? Schoon, prettig en volop delicaat rood fruit, kersenlikeurzoet, op-en-top rijpe frambozen, een pepertje met de juiste frisheid en verfijning.”

Spätburgunder Ortswein “Klingenmünster” 2014 – Weingut Porzelt, Pfalz (biologisch)
Druif: spätburgunder (pinot noir)
Score DGH 2018: 8+
“Klingenmünster. Klinkt wat dreigend. ‘Mam, ik durf niet te gaan slapen. Wil je even onder mijn bed kijken? Ik ben zo bang dat daar het Klingenmünster ligt.’ Mocht dat kloppen dan is er in ieder geval aan een paar randvoorwaarden voor de opslag van kwaliteitswijn voldaan. Droog en donker. Lig je ook in een koele slaapkamer dan kan zo’n fles meteen open. Stevige, wat boertige rode. Niet te rijpe pruimen, bittere kersen, wat zoete specerij.”

Nebbiolo d’Alba DOC “Montagliato” 2013 – Ferdinando Principiano, Piëmonte (bio-dynamisch, vin naturel)
Druif: nebbiolo
Score DGH 2018: 8,5
“Herproefd, deze Benjamin Barolo. Met duistere kanten en toch zo oprecht en eerlijk. De voor goede Nebbiolo zo karakteristieke rozen zijn er, en zonder de doorns. Zo ook de geur van ‘asfalteren in de zomer’, duidt op eigen en puur. Ferme handdruk van Ferdinando.”

AOC Bourgogne Pinot Noir “Le Bon” 2015 – Domaine Ballorin, Bourgogne (bio-dynamisch, vin naturel)
Druif: pinot noir
Score DGH 2018: 9- (sterwijn)
“Mooi. We hebben de goede te pakken. Wilde Bourgogne met exact de juiste portie biodynamische ongedurigheid. Vlerkenzuren. Voordringende paddenstoelen. Rieten-manden kersen. Aardse bespiegelingen. Vochtige aarde ter hoogte van de knieën van een oude spijkerbroek. En dat is dan weer iets totaal anders dan een oud gemaakte versie. Prima Bourgogne. Scharrel er een kip bij op. Le Meilleur. Door de wijn Le Bon te noemen doet de wijnboer ’m tekort.”

Taurasi DOCG “Bosco Faiano” 2011 – Azienda Agricola I Capitani, Campania
Druif: aglianico
Score DGH 2018: 9
“U is bomenknuff elaar? U heeft de première in Nederland bijgewoond van Sea of Trees, het verstilde meesterwerk van Gus Van Sant? U kunt vol waardering de nerf strelen van een net geschuurde parketvloer? U bewondert het ambacht van de tonnelier, de vatenmaker? Dat laatste treft. De wijnmaker van I Capitani ook. Volop eikenzoet, druivenzoet, vijgenzoet, dadelzoet, chocoladezoet, espressozoet, kaneelzoet, zoethoutzoet. Wie zoet doet, zoet ontmoet. Zeer goed in zijn soort. Maximaal scorend in het wijnblad Perswijn. Mij persoonlijk iets te… Inderdaad.

Barolo DOCG Serralunga 2012 – Ferdinando Principiano, Piëmonte (bio-dynamisch, vin naturel)
Druif: nebbiolo
Score DGH 2018: 8,5
“Stel jezelf voor in een boot op een rivier, met aardbeienbomen onder luchten van jam. Je roeit je boot geruisloos stroomafwaarts. Begint zachtjes te zingen van een Rose Garden, over Dagen van stro en Dagen van gras. En zo peddel je alsmaar verder. Baroling, tu tu tu. Baroling on a river.”

“Geodoro” Rosso del Veronese IGT 2012 – Azienda Agricola Menegotti, Veneto
Druif: corvina, rondinella, merlot
Score DGH 2018: 9- (Sterwijn)
“Als een Amarone-bonbon. Zoet, zwoel en rijp. Onder een velours berenvacht (een echte mag niet) voor de open haard van een eeuwenoud jachtslot (da's gelukkig wel echt) luisteren naar je favoriete lovesong. Klinkt wellicht allemaal wat schmierend en al te veel Candlelight. Dat geschreven hebbende: hoe zou het toch met Jan van Veen zijn die dit zwijmelradioprogramma jarenlang presenteerde? Even Google raadplegen. Nou zeg! Jan van Veen is nog geen Jan van Veenlijk. Het plaatjes draaien en het voorlezen van veelal huiveringwekkend slechte liefdesgedichten gaat nog steeds door op internet, op Candlelight Radio (www.candlelight.nl). Sla af die hals van deze Rosso Veronese en zwelg. In overrijpheid, gedroogde druiven, rijpe pruimen, zoetigheid en nootjescrumble.”