• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

Nieuw: Georgische natuurwijnen van Papari Valley gerijpt in qvevri (amfora)

Door Artisan Wines op 29-11-2022

Georgië oudste wijnland

Georgië behoort tot de oudste wijnlanden ter wereld. Georgiërs claimen zelfs het oudste wijnland ter wereld te zijn. En er zijn inderdaad opgravingen gedaan van ruim 6.000 jaar oude amfora’s (qvevri). Dit gebied op de grens van Europa en Azië, gelegen aan de voet van de berg Ararat waar Noach strandde met de ark, vormt volgens vele historici dan ook de wieg van de wijnbouw. Vanuit deze regio zijn wijnstokken later naar andere gebieden gebracht.

Qvevri (amfora)

Het bijzondere aan Georgische wijnen is niet alleen dat ze van inheemse druiven worden gemaakt. Naar schatting telt Georgische maar liefst 500 inheemse druiven, waarvan Rkatsiteli, Chinuri en Saperavi de bekendste zijn. Ze zijn ook bijzonder omdat de Georgiers hebben vastgehouden aan eeuwenoude tradities. Daarom gisten en rijpen de wijnen in amfora’s, ook wel qvevri genoemd. De druiventrossen gaan er met steeltjes, pitten, schillen en al in de vaten, ingegraven in de grond. Na maanden wordt het gegiste sap gescheiden van de vaste delen, en blijft een heel bijzondere wijn over, met een smaak zoals we in Europa niet of nauwelijks meer kennen.

Orange/amber-wijnen uit Georgië

Rode Georgische Qvevri wijnen zijn fruitig, met veel body, zeker die van Saperavi-druiven. De witte worden met schil en al vergist waardoor ze een diepgele, soms oranje-achtige kleur krijgen; vandaar dat ze ook wel 'orange wijnen' worden genoemd. Het aroma van orange wijnen is onvergelijkbaar met dat van witte wijnen. Bovendien hebben oranje wijnen een veel steviger structuur en dikwijls tannine.

Papari Valley

Papari Valley is een klein wijnhuis van de familie Kurdadze uit Georgië. Ze maken natuurwijnen volgens de klassieke Georgische methode: in de qvevri. Ruim tien jaar geleden besloot Nukri Kurdadze, oorspronkelijk natuurkundige van beroep, dat hij professioneel wijnmaker wilde worden. Hij kocht twee hectare wijngaard in de provincie Kachetië. Op glooiende hellingen die de Papari vallei wordt genoemd. 'Papari' betekent 'manen van een paard' in het Georgisch. Het glooiende landschap met op de achtergrond de Kaukasus doet daar inderdaad aan denken. Nukri wordt geholpen door zijn vrouw en door zijn zoon Sandro. Sandro helpt niet alleen in de wijngaard en in de kelder, hij ontwierp ook het etiket voor de flessen.

Biologische Saperavi en Rkatsiteli

Inmiddels beschikt Papari Valley over 9,3 hectare wijngaard. Die zijn voor het grootste gedeelte aangeplant met Saperavi druiven en de rest met Rkatsiteli. De familie heeft een duidelijk doel voor ogen: Het tot uiting brengen van het unieke terroir van de Papari vallei, zonder ingrijpen in de natuur, zonder bestrijdingsmiddelen of herbiciden, maar volgens de strenge normen van de strikt organische wijnbouw. Op sommige delen staan nog stokken van meer dan veertig jaar oud. De rest van de stokken is tussen de acht en vijftien jaar oud. Hiervan kan Papari Valley maximaal ongeveer 35.000 flessen wijn per jaar persen.

Qvevri’s op 3 niveaus

Dat Nukri natuurkundige is, blijkt wel uit zijn wijnkelder. Op drie verschillende niveaus in zijn kelder bevinden zich in totaal 21 qvevri's. In de bovenste qvevri's worden de druiven gefermenteerd tot most. Vervolgens wordt die most met behulp van de zwaartekracht overgeheveld naar de qvevri's op de lagere niveaus om te rijpen. Een innovatie die zijn vruchten afwerpt want de wijnen van Papari Valley zijn opvallend zuiver en elegant.